Follow by Email

maanantai 29. huhtikuuta 2013

Lainsuojattomat

Me transihmiset taidetaan olla lähes täysin ilman mitään lainsuojaa täällä Suomessa. Tarhaturkiseläimetkin ovat paremmassa asemassa - ainakin pian. Ja onhan hyvä, että eläimillä on asiat hyvin, enkä sitä käy kiistämäänkään. Olisi vaan kiva, että transihmisiäkin kohdeltaisiin tuon sanan loppuosan mukaisesti - ihmisinä.

Eräässä varsinaissuomalaisessa päivälehdessä kerrottiin taannoin, että hoitoja ei ole minkään lainsäädännön mukaan pakko viedä loppuun. Näin on asia erään Töölössä sijaitsevan sairaalan mukaan. Kyseinen sairaala tekee korjausleikkauksia ainoana Suomessa ja heidän näkemys on, että kirurgi voi tuosta vaan päättää, että hoito loppui nyt ja tässä paikassa. Potilas eli uhri jää kiikkumaan jonnekin sukupuolten ja minuuksiensa välimaastoon. Siinä kohtaa, kun tämän kirurgin kanssa edes päästään tekemisiin, on hoitoja pitkä rivi takana, hormooneja syöty ainakin pari vuotta ja joillakin nipsastu jo alapäästäkin vähän pois. Pysyviä muutoksia ovat myös identiteetin muuttaminen ja eläminen uudessa sukupuoliroolissa jo kauan ennen tätä kirurgin murhaavaa päätöstä. Ei tämmöinen peli vetele. Ei saa olla niin, että aloitetun hoidon voi joku yksittäinen henkilö oman mielijohteensa takia lopettaa. Tähän pitää saada muutos ja äkkiä. Sanoisin, että kyseessä on vähintäänkin heitteillejättö ja nimikkeet voivat tuosta vaihtua vakavemmiksikin. En ole lainoppinut, mutta on minulla jokin oikeustaju sentään. Sitä oikeustajua ei tunnu näköjään kaikille jaetun.

Hieman pienemmässä asiassa tämä tuli jo toisessa yhteydessä vastaan, kun tuossa Helsingin Meilahden tuntumassa sijaitsevan sairaalan kirurgi päätti eräältä potilaalta evätä aataminomenan höyläyksen vedoten ylipainoon. Asiasta tehdyn huomautuksen jälkeenkään ei mikään muuttunut, sillä jonkin sortin johtava lääkäri uskoi mieluummin kolleegansa meriselityksen tapahtumista. Oli mukamas hyvässä yhteisymmärryksessä päätetty olla tekemättä ko. toimenpidettä. Kun asiasta tehtiin huomautus, niin eikö sekin jo viittaa siihen, että ei ollut yhteisymmärrystä. Silti tämä korkeasti koulutettu päällikkölääkäri uskoi kaverinsa selvityksen. Ja mitäs sitten? Potilasasiamies kommentoi asiaa vain, että huomautuksen takia annetusta päätöksestä ei voi valittaa. Turhia ovat siis potilasasiamiehetkin. Turha kuluerä - kenkää kaikille.

Että tämmöistä täällä Suomessa. Onko lottovoitto syntyä tänne, kuten sanotaan? Ei minun mielestäni, vaikka pääsinkin itse tuon putken läpi. Ahdas putki se silti oli ja vaikeeta oli ilman näitä "hienoja" päätöksiäkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.