Follow by Email

torstai 10. lokakuuta 2013

Suomessa ei ole ihmisoikeuksia!

Kyllä vaan pistää vihaksi, kun taas lukee näitä viimeaikaisia uutisointeja mm. Iltalehdessä, missä kerrotaan, kuinka transsukupuolisen hoitoprosessi voidaan tuosta noin vaan jättää kesken. Tämä on niin suuri prosessi varsinkin itse asianomaiselle, ettei pitäisi voida olla mitenkään mahdollista moinen sikailu. Ensin ihminen ravaa vähintään puoli vuotta kuulusteluissa, jotka nekin voivat toisille olla varsin ahdistaviakin. Jos tämän jälkeen todetaan, että ok, olet tuntemuksinesi ihan oikeassa ja saat armollisesti diagnoosin. Siltä pohjalta aletaan tekemään sitten korjaushoitoa, johon kuuluu hormonit, oman identiteetin vaihtaminen eli käytännössä eläminen haluamansa sukupuolen mukaiseti, nimen ja henkilötunnuksenkin muuttamista myöten. Miehen roolista siirrytään elämään naisena tai toisin päin. Tässä kohtaa ollaan jo niin pitkällä, että ei pitäisi olla enää kenelläkään oikeutta tulla kieltämään korjauksen loppuunviemistä ja jättää ihmistä roikkumaan jonnekin välitilaan. Tämä on minun mielestäni ihmisoikeuskysymys. On todella rajoittavaa yrittää elää normaalia elämää, kun jonkun taitamattoman tolvanan takia joutuu elämään lopun elämäänsä jonain välimuoto-olentona. Voi olla, että tämä on minun tapani nähdä asia, mutta uskon, että suurin osa ihmisistä voi olla kanssani samaa mieltä. Jos on kerran niin, että kirurgilla on tuo oikeus, niin joko se oikeus pitää ottaa häneltä pois tai sitten koko prosessi pitäisi ehkä aloittaa kirurgin tapaamisella, jotta ei tule tällaista pattitilannetta. Toistanko itseäni, kun sanon, että kyllä pistää niin vihaksi täällä taas.


4 kommenttia:

 1. Toki transsukupuolinen voi maksaa itse omat hoitonsa, kuten naiset jotka eivät koe olevansa mitään ilman silareita ja rasvaimuja, myös tekevät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, se tosin taitaa tarkoittaa hoitoihin lähtöä kauemmaksi. Suomesta ei leikkauksia käsittääkseni saa edes rahalla. Ainoa paikka on Töölön sairaala, mikä tekee leikkauksia ja sielläkin on kaksi tai kolme kirurgia, jotka ovat asiaan perehtyneet. Töölöön käsitykseni mukaan pääsee näitä virallisia teitä pitkin ainoastaan. Ja jos siellä kirurgi kieltäytyy tekemästä, niin on se vaan aika paska tilanne, kuten jo tuolla totesinkin. Kaukomaille ei ole kaikilla mahdollisuutta lähteä ja se voi olla kiinni tietysti rahasta, mutta myös henkisistäkin resursseista. Itse en ole oikea ihminen kommentoimaan muualla esim. Thaimaassa tehtyjä toimenpiteitä, sillä minulla ei ole omaa kokemusta sen enempää kuin että tuntisin ketään siellä käynyttä.

   Poista
 2. Tämä! Niin faktaa ja ei oikeasti siis...
  Raivostuttaa tämä asia itseäni.
  Jos oikeasti homma aloitetaan,niin sit se viedään loppuun asti,eikä jätetä kesken. Toi on suoraan sanoen typerää pelleilyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Gabrielle, juurikin niin. Jos on aloitettu, niin hoidetaan loppuun. Niin se pitäisi olla, mutta eipä vaan näytä aina olevan. Toki hoitoprosessin aikana voi tulla jotain terveydellisiä esteitä tai pitkityksiä leikkaukselle. Silti ainakin minun mielestäni olemassaolevat esteet pitäisi kartoittaa jo koko hoitoprosessin alussa, jolloin ei ole vielä tehty mitään elämää mullistvia muutoksia. Silloin voi vielä perääntyä, vaikka tuskallinen päätös sekin olisi, voin vain kuvitella.

   Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.