Follow by Email

perjantai 26. elokuuta 2016

Lontoo - siellä on kaikki

Kesä alkaa olla takana ja pitkä pimeä syksy ja talvi edessä. Kesällä tuli sitten käytyä Lontoossa, kuten jo vähän aikaisemmassa kirjoituksessa ounastelinkin. Kuusi päivää mittasimme Lontoon katuja ja kujia. Paljon oli tehty ennakkoon suunnitelmia ja tilattu lippuja valmiiksi. Pääsääntöisesti kannattikin tilata, mutta yksi asia meni niin päin persettä, että en voi suositella kenellekään. Ostimme netistä Madame Tussaudin vahakabinettiin liput - maksoi noin 60£ ja ne piti saada lunastettua sitten mennessä sieltä luukulta. Aikaikkunakin oli määritelty. Menimme paikan päälle hyvissä ajoin ennen meidän aikaikkunaa, vaan siellä oli niin paljon turisteja, että siitä hommasta ei ottanut mitään tolkkua. Kaksi portieeria vain rähjäsi ihmisille hermonsa menettäneenä. Mitään jonoa ei ollut, vaan sen rakennuksen ympärillä oli järjetön ihmismassa. Yritin soittaakin sinne, mutta puhelimeen vastasi joku nörtti, joka ei tiennyt mistään mitään - vain teknisiä asioita. Se siitä, jäi menemättä ja rahat takaisin saamatta. Ei ikinä enää Tussusen Vahaus kabiiniin enkä voi muillekaan suositella tuon kokemuksen jälkeen.

Olen yleensä tykännyt, että britit ei osaa juurikaan paistaa pihviä. Olen enimmäkseen saanut aika mauttomia ja kumimaisia pihvejä, mutta tällä kertaa oli joko meidän ruokapaikkavalinnat osuvampia tai sitten se kansa on oppinut jotain uutta. Vastaavasti oli aika valitettavaa, että se ainoa fish and ships, jonka tällä reissulla söin, se nyt vaan sattui olemaan huonoin syömäni koskaan. Positiivinen yllätys oli sitten se, että hotellin alakerrasta sai karjalanpaistia - no ei se sillä nimellä ollut ja oli vielä piilotettu piiraan sisään, mutta maku oli niin lähellä karjalanpaistia, että ei saa täällä kotimaassakaan aina niin täydellistä. Pitipä kokeilla itsekin heti kotiin päästyä - toimii. Ensi jouluna meillä syödään karjalanpiirasta.

Heinäkuussa on Lontoossa ja kaiketi muuallakin saarivaltiossa alennusmyynnit. Olimme varautuneet ostosreissuun kahdella matkalaukulla. Hain ennen matkaa laukut, jotka mahtuivat mukavasti sisäkkäin menomatkalle, niin ei tarvittu mennessä maksaa kuin yhdestä matkalaukusta. Takaisin tullessa oli sitten tilaa vähäpätöisille tuliaisillemme. Vähän vaatetta sun muuta krääsää ja ehkä melkein tärkeimpänä mallasviinietikkaa, jota ei jostain syystä täältä Suomesta saa juurikaan. Vaikka emme ihan mahdottomasti ehtineet vain shoppailemaan, niin kyllä nuo molemmat laukut olivat lentoyhtiön maksimipainojen sallimissa rajoissa melko täydet paluumatkalla.

Muuten oli ihan kiva taas pitkästä aikaa käydä Lontoossa. Liekö Brexitin syytä/ansiota, että oli varsinkin aasialaisia turisteja aivan järjetön määrä. Toinen lievästi häiritsevä tekijä oli, että koko kylä oli kuin Helsinki kesällä - kaikki paikat remontissa, joka haittasi kulkemista. Meidän kotimetroasemakin oli kiinni remontin vuoksi, joten tuli Lontoon bussit tutuiksi - ei se huono asia ollut, sillä nyt osaa päästä bussin toisestakin kerroksesta ruuhka- aikana pois. Lontooseen tulee varmaan vielä mentyä jatkossakin ja toivottavasti seuraavalla kerralla on enemmän aikaa. Lisäksi pitää varmaan miettiä ajankohtaa. Heinäkuussa siellä on kaikki muutkin näköjään.

Jos pitää kaupunkilomista, niin Lontoo on aika kiva. Tekemistä piisaa moneen lähtöön ja jonottamisen kulttuuria pääsee harjoittamaan toisinaan ihan kunnolla. Kannattaa suunnitella etukäteen ja olla valmiina joustamaan suunnitelmasta, niin ehtii enemmän.

Tähän tölliin en jalallani astu, vaan kierrän sen kaukaa! Kuvassa taitaa paikka olla kiinni, kun ei ole väkeä ympärillä nimeksikään.